Startpagina.
Foto's Sandy.
Foto's Max.
Foto's Bo.
Foto's Lullo.
Stamboom.
Corbasoep.
Reizen.
Midweek.
Updates.

De soepen

Onderstaand recept komt uit het kookboek  Hemelse hapjes, van oost naar west en van pool tot pool, geschreven door Jef Brans, purser bij KLM.

 

Het gerecht wordt aanbevolen als eetlustopwekker.

 

CORBA  Roemeense soep met ballen

 

Ingrediënten:

 

        250 gram soepvlees

        2 mergpijpen

        Soepgroenten (ui, wortel, prei, selderie, wat laurier en tijm)

        Maggiplantblaadjes

        Citroensap

        Zuurkoolvocht

 

Voor de soepballetjes:

 

        150 gram mager gehakt

        wat fijngehakte ui

        2 eetlepels gekookte rijst

        een teentje knoflook uit de knijper

        1 ei

        zout en peper

 

Van het soepvlees, de mergpijpen en de soepgroenten met ± 1½ liter water een krachtige bouillon trekken. Zeven en weer aan de kook brengen. Het gehakt mengen met de rijst, de ui, de knoflook en het ei, op smaak maken met peper en zout, er balletjes van draaien, ze in de soep doen en mee laten koken. Zijn de balletjes gaar, dan de soep naar smaak veredelen met citroensap en zuurkoolvocht. Opdienen met wat gehakte maggiplantblaadjes er overheen gestrooid.

 

 

                                       

Eet smakelijk!

© Piet Corba 2007/2018

 

çorba, Turkse soep

 

Het is essentieel om brood bij de maaltijd te hebben, luidt het eerste principe dat is vastgelegd door de Turkse Associatie van Keukenprofessionals. Dat brood er moet zijn, is een religieus gebod, schrijven de auteurs van World Food Turkey een nieuw deeltje in een serie gewijd aan verschillende 'wereldkeukens'. Je zou volgens hen gemakkelijk dag in dag uit op broodmaaltijden kunnen leven, zoveel soorten zijn er, zoals simit (een broodring), lahmacun, een soort pizza, en lavas, knapperig brood, met weer tal van variëteiten.

 

Het smakelijke boekje beweert weer eens dat iedere Turk een gourmet is en dat ze 'mighty fond' zijn op groenten, vooral in de winter waar ze - heel verstandig - zowel van de smaak als van de vitamientjes in die groenten houden. Maar voor de rest is het behoorlijk informatief. Na brood als basis volgt informatie over vlees, vis, groente, salade, dessert en drank. Af en toe zit er ook een recept tussen. Het boekje zit letterlijk volgestouwd met informatie over etiquette, feestdagen, keukens uit de verschillende regio's en wat je onderweg kunt verwachten, compleet met tips hoe je het overleeft. Waarbij de auteurs sülük, bloedzuigers, tegen zwakte en misselijkheid afraden, maar penssoep tegen een kater wegens te veel raki aanbevelen. Tot slot bevat het boek nog een imposant deel met Turkse woorden en uitdrukkingen die met koken en eten te maken hebben. Pogingen om de fonetisch weergegeven woorden hardop uit te spreken zullen, naarmate de avond vordert, de sfeer zeker ten goede komen.

 

Naast brood is volgens het boekje çorba, soep, iets wat je de hele dag kunt eten. Er is soep voor het ontbijt, voor de lunch, voor het diner, er is soep als vooraf en soep als maaltijd, er is soep die je vrolijk de velden doet inwandelen en soep die je na een avond stappen bijbrengt, zegt het boekje. Een recept voor Kuzu ciger çorbasi, leversoep. Voor vier personen: 1 liter lams- of vleesbouillon, wat boter of olijfolie, twee ons lamslever of kalfslever, een bosje lente-uitjes, een blik gezeefde tomaten, een eetlepel gesmolten boter met twee theelepels paprikapoeder erdoor, een eetlepel fijngeknipte bieslook, peper en zout.

Verhit de bouillon, snijd de lever in reepjes van 2,5 centimeter lang en een centimeter breed. Pel de lente-uitjes en snijd ze met groen en al in ringetjes van een centimeter. Verhit de olie of boter en braad daarin twee minuten, al omscheppend de leverreepjes.

Fruit dan heel kort de stukjes lente-ui en voeg het geheel toe aan de bouillon, met de gezeefde tomaten. Laat de soep een kwartier zachtjes trekken. Doe er dan zout en peper bij en dien de soep op met de gesmolten boter en paprika eroverheen gegoten, en strooi daar de bieslook overheen. Geef, de Lonely Planet volgend, brood erbij.

 

Bron: De Volkskrant Henk Muller 28-10-2000.